SaHaBaT FiLLaH

Sunday, August 25, 2013

SYuKuR...


22 Ogos 2013... (^_^)

"Alhamdulillah, sabar itu indah! Tidak ternilai harganya saat kita disapa sentuhan 'tarbiyyah' daripada ALLAH." 

Surely ALLAH knows what's best for us, and He has got a whole load of things planned.

Doa + Usaha + Ikhtiar + Tawakkal = Kejayaan. Inilah konsep yang sebenarnya, yang perlu kita fahami serta mengaplikasikannya. Seiring dengan syariatullah & sunnatullah.

"Gagal sekali tidak bermakna kita akan gagal buat selama-lamanya."

Hakikatnya, KEGAGALAN itu mampu bertukar menjadi KEJAYAAN andai diterbalikkan.

Allahu Rabbi, setiap ujian & musibah yang menimpa kita, pasti ada hikmah yang berlaku disebaliknya. ALLAH tidak pernah menjadikan sesuatu dengan sia-sia.

Ternyata, kasih sayang-NYA mendahului daripada kemurkaan-NYA!

"Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah..."

"Ya ALLAH, betapa banyaknya nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada hamba-MU namun masih ramai dalam kalangan kami yang ingkar & kufur (tidak mensyukurinya)."

Ampunkan dosa-dosa & khilaf kami, Ya ALLAH...

Benarlah kalam-MU yang termaktub dalam Al-Quran:

"Maka nikmat Tuhan-MU yang manakah yang kamu dustakan?"

Betapa banyak pengulangan ayat ini yang terakam dalam Surah Ar-Rahman. ALLAH ingin memberi peringatan bagi hamba-hambaNYA yang sentiasa berfikir.


Hidayah itu hak milik ALLAH... (^_^)

Fikiranku menerawang jauh, mengimbau kembali memori beberapa hari yang lalu.

"Kak, seksinya dia dulu. Teruknya perangai dia. Nasib baik ALLAH dah bagi petunjuk, dia dah berubah," adik usrahku berceloteh sambil menunding jari ke arahnya.

Aku sekadar melihat pada 'si dia' yang diceritakannya sebentar tadi.

"Adik, sebaik-baiknya kita ucapkan Alhamdulillah berbanding nasib baik. Adik suka tak kalau orang lain ceritakan aib (keburukan) adik pada kawan-kawan?" tanyaku padanya.

Dia sekadar tersenggih malu-malu. Sekadar menggelengkan kepala.

"Jangan menilai seseorang dari kisah silamnya. Lihatlah perubahan positif dia sekarang. Bantulah orang yang ingin berhijrah, bukan dengan cara menghukumnya," kataku sambil tersenyum.

Ku lihat adikku menganggukkan kepalanya, tanda dia setuju.

"Jangan hina, tegur cara baik. Rasulullah SAW tak ajar kita menghina kan? Jaga aib orang, insyaALLAH, aib kita pasti ditutup oleh ALLAH di akhirat kelak," tambahku lagi.

Senyuman terukir di wajah adikku. Alhamdulillah, dia memahami apa yang ingin ku sampaikan.

Kita hanya mampu menyeru & berdoa, selebihnya serahkan segalanya kepada ALLAH. Kerana ALLAH yang pegang hati-hati hamba-NYA. DIA mampu membolak-balikkannya.

Rasulullah SAW juga bersedih kerana Abu Talib tidak memeluk Islam sehingga akhir hayatnya, walaupun bapa saudaranya sentiasa melindungi Baginda SAW daripada ancaman Kafir Quraisy'.

Ini kerana, hidayah itu hak milik ALLAH!

Bersyukurlah kepada ALLAH, andai saat ini kita masih diberi peluang untuk mengecapi dua nikmat yang terbesar iaitu: nikmat IMAN & ISLAM.

"Alhamdulillah..."

"Allahumma a'inna 'ala dzikrika wa syukrika, wa hussni 'ibadatik."

 Ilham Sanubariku,
atikah_humairah@wehdatul_fikrah
(25082013)
KL, Malaysia

Monday, August 12, 2013

HaLaQoH CiNTa...

Liqo Mahabbah, (17052013)
“Tak kisahlah yang pegang title senior, super-senior, nuqoba, amir, amirah atau yang pegang paling banyak mad`u sekalipun, tapi kalau mad`u paling dekat yakni hati itu  masih tak terdidik, selagi tulah kamu masih perlukan usrah.”
~Murobbi.
Allahu Rabbi, tersentap IMAN!

Pelbagai persoalan mulai 'bermain' di minda. Refleksi diri seketika.

Sejauh manakah kesungguhan kita untuk sentiasa ISTIQOMAH berusrah?

Sejauh manakah keberkesanan dan penghayatan kita selepas selesai berhalaqoh?

Sejauh manakah kita merasakan kepentingan untuk sentiasa join "bulatan gembira"?

"Usah bicarakan soal Jemaah, Dakwah, Tarbiyyah, Siasah andai diri kita masih leka serta memandang enteng pada Usrah!"

Ini kerana, USRAH merupakan tunjang kepada TARBIYYAH.

Tanpa USRAH, gerenti Jemaah + Dakwah + Tarbiyyah + Siasah pasti REBAH!

"Tiada PERJUANGAN tanpa air mata. Kadang-kadang, dengan darah dan jiwa perlu kita korbankan demi menegakkan izzah ISLAM."

Moga ALLAH sentiasa thabatkan hati-hati kita di atas jalan juangNYA.
 
Ilham Sanubariku,
 atikah_humairah@wehdatul_fikrah
(12082013)

Friday, August 2, 2013

aL-KaHFi...


Tangan kiri menggosok mata yang kelat di belakang cermin mata. Mata separuh terpejam. Tangan kanan tengah pegang suapan nasi.

Dia kalau bab-bab bangun sahur ni memang kalah sikit. Tapi di gagahkan juga suap nasi ke mulut. Nak rebut berkat sahur kot! 

Hening je pagi subuh unit pangsapuri dua bilik tu.

Tangan kemudian menggagau cari botol kicap di depan piring telur goreng. Baru nak dicodongkan botol Cap Kipas Udang tu ke 45 darjah, cepat ditepis-tahan orang sebelah. 


Mata yang tadi separuh buka, luas terus. Dia pandang K² yang sama tengah pegang botol kicap di tangannya tu.

“Kot ye pun nak kicap, perlu ke potong line sampai gini?” Fend buat muka.

K² hanya angkat kening sebelah. “Kot ye pun nak kicap, takkan nak tonggang masuk air?” Monoton dia balas balik.

Huh? Fend kalih pandang pandang botol kicap. Memang muncung botol jauh sasaran ke nasi. Sah hampir air sahurnya jadi teh-O-kicap.

“Lain kali mata tu bukak.” K² lepas tangan dari botol Kipas Udang. Dia kembali sambung suapan.

Fend alih muncung botol kicap ke arah nasi. Kali ni mata dah bukak luas-luas.

Sekali lagi sepi ambil ruang. Masa yang berlalu hanya bertanda dengan piring telur goreng yang makin licin dan nasi yang makin berkurang di pinggan.

“Hari kesepuluh dah.” Fend menutur tiba-tiba.

Angguk. Suapan terakhir.

“Cepat sangat rasanya.” Fend pandang pinggan nasi yang dah kosong.

Angguk lagi.K² kemudian capai mug teh. “Hari ni Jumaat. Jangan lupa shopping. Rugi kalau lepas.”

Giliran Fend pula mengangguk. “Thanks.” Sebab ingatkan.

K² perlahan meneguk air. “Macam biasa? 50-50?” Minta kepastian.

“Macam biasa. Dua.” Fend mengiakan. “Kau nak shopping tang mana?”

“Buat sekarang la senang. Online je.” K² letak mug ke bawah. Kemudian terus capai telefon bimbit di sebelah sila. 

Fend ikut buat laku sama. “Aku transfer untuk sumbangan iftar Gaza-Syria.” Hujung jemari mula buka apps Maybank2u.

“Aku transfer untuk Tautan Kasih Ramadhan Malaysia then.” Fend turut buka Maybank2u di skrin telefonnya.

Ingat baju je boleh shopping online? Sekarang pahala pun senang je nak shopping online, tahu?

Favourite 3rd Party transfer dicari. RM50 dimasukkan sebagai jumlah. Itu je yang mampu untuk dia dan K² setakat ni nak menyumbang. Jadi la. Tak banyak, sikit. Tak sikit, banyak. RM50 untuk setiap charity pilihan. 

Dia bayar RM25, K² tambah lagi separuh untuk setiap satu charity. 

Duit yang selama ni simpan sikit-sikit sebelum masuk Ramadhan untuk ‘dilaburkan’ dengan dividen yang confirm 700 kali ganda. 

Tambah-tambah hari ni. Penghulu segala hari di dalam Penghulu segala bulan. Jumaat. Moga berkat. Amin.

“Segala amal kebajikan anak Adam itu dilipat gandakan pahalanya sehingga 700 kali lipat, kecuali puasa. Puasa itu adalah untuk-Ku, dan aku yang memberikan balasan kepadanya, kerana dia telah menahan syahwat dan makan minumnya kerana Aku.” 

Suara imam surau taman baca hadith riwayat Muslim tu kembali terngiang di telinga.

“Done.” K² letak kembali telefon di tangan ke tepi sila.

“Weh.”

“Hmm?”

“Jumaat, kan?”

K² sengih. Tau dah budak ni nak cakap apa.

“Kahfi jangan lupa.” Serentak mereka bersuara.

Haha. 
atikah_humairah@wehdatul_fikrah
(02082013)
 ~hlovatefans~

Thursday, August 1, 2013

LaiLaTuL QaDaR...


CONTENGAN JALANAN...@Hlovate (^_^)

Mata jatuh pada tafsir al-Quran di tangan.

"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada Kami?" [al-Mu’minuun 23:115]

Kepala diangkat. Mata pandang depan. Nafas dihela panjang.

Sebagai manusia, kita ada hak untuk mencari. Cari makna hidup. Cari makna kepada makna hidup. Cari makna kepada perasaan. Cari makna kepada pegangan.

Dan cari makna kepada Ramadhan.

Bukan hendak meletakkan definisi Ramadhan itu pada masjid mana yang hendak dijejak, pada imam mana yang nak dikejar, pada Quran yang dibaca itu dalam iPhone, iPad, Tab, Note, kertas biasa, kertas seribu warna, kertas papyrus atau apa.


Tapi untuk meraikan keseronokan Ramadhan.

Untuk buat perasaan berkejar-kejar mencari kebaikan itu makin berkobaran. Hanya untuk dibuat alat, bukan untuk dibuat matlamat.

Macam dalam hal solat, Allah bukan nak tanya berapa puluh masjid yang kita dah pergi, tapi Allah tanya sama ada solat itu sempurna atau tak, regardless kat mana. 


Baik di istana,baik di masjid harga berjuta, baik di tepi jalan on the way dari Bandung ke Jakarta, baik di bawah tangga kerana lari sekejap dari kuliah Dr. Svetlana Rashkova.

Siapa yang nak keluar statement berani mati cakap solat kat 10 masjid lagi sempurna dari solat kat 1 masjid? 

Bukan reputasi masjid tu yang bagi weight pada pahala, kecuali masjid-masjid yang Rasulullah dah sebut dalam hadith. Tak ke?

Dan kadangkala cepat betul kita rasa kita ni best kalau dah masuk Ramadhan hari ke 10, dan kita dah baca sampai Juz 12. 


Agak kurang makna jugak la kot kalau kita hanya baca waktu bulan Ramadhan tu je tapi bulan yang lagi 11 tu baca alif-ba-ta pun tak berbunyi, tak ke? 

Betul, Ramadhan ni kalau boleh kita nak pulun buat ibadat. Tapi dah tu, bulan lain takkan nak tinggal ibadat, concentrate buat maksiat?

Kalau cakap kat budak Form 1 pun dia tau kot bab prinsip Nombor Negatif. Kalau +5 tambah dengan -5, final result jadi 0. Tak ada makna. Rugi la kot. Sama jugak dengan ibadat Ramadhan.


Ustaz-ustaz yang kat masjid tu jenuh la bagi ceramah sampai serak-serak suara untuk mengingatkan kita jadi hamba Rabbani, bukan hamba Ramadhani.

Kena ingat niat ibadat itu lillahi ta’ala, bukan niat kerana-bulan-ni-la. Tapi tak juga bawak maksud yang bulan di patut dibiarkan sia-sia. Tambah-tambah dah nak masuk fasa final lap ni ha.

Dia paling pandang orang sebelah. “Dah masuk malam 10 yang last dah ni.”

“Hmm.”

“Macam mana bunyi doa tu?”

“Doa mana?”

“Ala….yang Pak Imam sebut hari tu. Yang dia suruh baca waktu malam 10 last tu.” Berkerut dahi Fend. Serius tak ingat! Bila aku tertelan semut?
 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ، تُحِبُّ الْعَفْوَ، فَاعْفُ عَنِّى 

Tanpa angkat muka dari buku K² mengucapkan.

“Uiks? Dah hafal?” Kening Fend terangkat sebelah merenung K². Kagum sekejap.

K² memandangnya sekilas. “Ni ha tengah baca.” Pinggir bibirnya terangkat sebelah.


Reported by `Aishah (RA): I asked: "O Messenger of Allah! If I realize Lailat-ul-Qadr (Night of Decree), what should I supplicate in it?'' He (peace be upon him) replied, "You should supplicate: Allahumma innaka `afuwwun, tuhibbul-`afwa, fa`fu `anni (O Allah, You are Most Forgiving, and You love forgiveness; so forgive me).'' [At-Tirmidhi]

Fend buat muka. Ingatkan dah hafal siap. Tergugat rasa sekejap tadi. Tak aci weh, kalau K² dah hafal tapi diri sendiri tergagap lagi kat allahumma tu je.


اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ، تُحِبُّ الْعَفْوَ، فَاعْفُ عَنِّى

Sekali lagi K² mengulang sambil tutup buku.

“Weh, dah hafal sungguh?” Bulat mata Fend.

“Dah.” K² muka tak berperasaan.

Muka Fend balik cemberut. “Sampai hati kau tinggal aku makan debu.”

Haha. K² gelak je. “Sebaris je kot.”

“Maksud? Baca sikit.” Fend memanjangkan leher nak baca dari buku di tangan K² tu.

"Ya Allah, ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau sentiasa memaafkan salah silap hamba-hamba-Mu, lagi suka memaafkan, oleh itu maafkanlah salah silapku."


Fend angguk dengan mulut kumat-kamit mengulang.

Tiba-tiba rindu pulak dengan Ramadhan kat Sydney. Bibir mengukir senyum segaris di bawah sedar. Mata jatuh pada dua keping gambar yang dikepil di kulit belakang sketchbook perang tu. 


Gambar dia dan Chad dengan The Three Sisters jadi latar belakang. Dia pandang pula gambar kedua. Gambar dia dan K². Juga berlatarbelakangkan The Three Sisters.

Nafas panjang ditarik. Senyum sekali lagi menarik pinggir bibir. Tak kisah la kat mana sekalipun, Fend.


Ruh Ramadhan tu bukan bertanda di tempat semata. Ruh Ramadhan tu lekatnya di hati. 

Kalau hati mahu, ruh tu boleh dirasai di mana-mana. Palinglah ke mana, jejaklah ke mana, menapaklah ke mana, masih bumi Allah juga. Tak gitu?

Pap. Pahanya ditepuk perlahan.

“Jom,gerak.” K² merenungnya dengan kening terangkat. “Nak pergi iktikaf ke dak ni?”

Senyum melebar jadi sengih .Betul, bumi mana pun masih milik Allah juga. Dan di antara langit dan bumi itu pun segalanya milik Allah juga. Termasuklah hati-hati manusia yang ada di antara keduanya.

“Lagi tiga saat kau tak bergerak, aku tinggal.” K² dah melangkah. Boleh pulak nak buat gaya patung batu kapur tengah-tengah orang bercakap.

Haha. Fend bingkas bangun. “Sampai hati kau nak masuk syurga, pi tinggal aku?” Saja.

“Dah tu? Sampai hati aku ajak masuk syurga kau tak nak?” K² pandang ke belakang sekilas dengan sengih selamba.


Fend sengih. Kena sebijik dengan K².

Mari buru Lailatul Qadr. May Allah bless!


 atikah_humairah@wehdatul_fikrah
(01082013)
~hlovatefans~
 
Copyright© All Rights Reserved http://atikahhumairah.blogspot.com/