SaHaBaT FiLLaH

Saturday, September 14, 2013

aR-RaHMaN...




"Lessons From Surah ar-Rahman." {By Ustadh Nouman Ali Khan}

Baru-baru ni, Ustaz Nouman Ali Khan datang ke KL. Nampak ramai kawan-kawan di fb pergi. Semua pun cakap best (termasuk Wardina!). Alhamdulillah.

Apa yang best tentang Ustaz Nouman Ali Khan ni, dia punya english sangat simple & mudah saja nak faham apa yang diceritakan. Selamba & cool! (Oh, dia dari US btw).

Dalam lecture tersebut, dia hanya sempat jelaskan tentang ayat 1 hingga 3 sahaja daripada Surah ar-Rahman yang ada 78 ayat.

Surah ini unik (buka Al-Quran sekarang kalau nak lagi percaya), sebab dalam surah ini, ALLAH ulang satu ayat ini sebanyak 31 kali!

Ini ayatnya:


"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

**********

Ustaz Nouman kata, surah ini turun antara zaman peralihan Mekah ke Madinah. Dan ALLAH turunkan surah ini ke atas orang-orang musyrikin Mekah yang masih degil (stubborn).

Dah bertahun-tahun Rasulullah SAW berda'wah kepada mereka, tapi semakin lama, mereka semakin degil & melampaui batas. Mereka memperlekehkan & memperolokkan Rasulullah SAW.

Kata Ustaz Nouman, macam seorang bapalah, kalau dia nak panggil anaknya makan, tak cukup sekali. Terpaksa si bapa itu tadi panggil berkali-kali, barulah si anak mahu menurut kata bapanya.

Begitulah, dengan penuh kasih sayang, ALLAH ulang & ulang ayat-ayatNya kepada musyrikin yang degil itu.

**********

Apa yang menarik, bila Ustaz Nouman mula kupas perkataan 'ar-Rahman'. 


Kenapa ALLAH perkenalkan diri Dia sebagai 'ar-Rahman'?

Kata Ustaz Nouman, selama ini kita mungkin 'underestimate' perkataan 'ar-Rahman'. Apa yang kita tahu, ar-Rahman itu maksudnya 'Maha Pemurah' (The Most Merciful).

Tapi, 'direct translation' ini tidaklah menggambarkan hakikat sebenar sifat ALLAH 'ar-Rahman'.

Lalu, Ustaz Nouman pun menceritakan bagaimana perkataan 'ar-Rahman' itu berasal daripada perkataan 'ar-rahma'.


Salah satu maksud 'ar-rahma' ialah 'rahim ibu (womb)'.

Cuba kita teliti keadaan baby di dalam rahim ibu.

Dalam rahim ibu, baby itu dijaga dengan penjagaan yang terbaik oleh si ibu.

Hubungan antara ibu dan baby itu sungguh ajaib!

Baby yang berada dalam perut tidak kenal pun si ibu tetapi si ibu kenal siapa di dalam perutnya.

Si ibu amat menyayangi dan menjaga baby itu dengan penuh perhatian walaupun baby itu langsung tidak kenal akan ibunya.

Begitulah sifat 'ar-Rahman', apabila Dia menyatakan Dia adalah 'ar-Rahman', Dia sebenarnya menyatakan bahawa:


Dia Maha Penyayang ke atas kita, Dia sangat mengambil berat tentang kita, dan Dia Tahu bahawa kita ini sangat halus & perlu dijaga dengan amat rapi.

Begitulah ALLAH, ar-Rahman ke atas makhluk-Nya sebelum kita kenal Dia lagi. Sebelum kita lahir, ketika kita dilahirkan kemudian membesar, segalanya Dia cukupkan untuk kita tanpa perlu kita meminta kepada-Nya.

**********


Kata Ustaz Nouman lagi, apabila kita baca perkataan 'ar-Rahman', ia seharusnya menjadikan kita berfikir, 

"Bagaimana ALLAH menunjukkan sayang-NYA kepada aku pada saat ini? Bukan esok, bukan nanti tapi kini."

Lihat sahaja pada hidup kita hari-hari yang dikelilingi masalah. Masalah kerja, masalah dengan anak, masalah ibu bapa, dan macam-macam lagi masalah - kita memikirkan masalah LEBIH BANYAK daripada kita fikir tentang ALLAH AR-RAHMAN...

...dan berapa banyak masalah yang ALLAH dah keluarkan kita daripadanya?

**********

Seterusnya, Ustaz Nouman membawa kita kepada ayat terakhir Surah Ar-Rahman di mana ALLAH telah memuji nama-Nya:

"Maha Suci nama Tuhanmu, Pemilik Keagungan & Kemuliaan."


Apa pengajarannya kepada kita?

Kata Ustaz Nouman, jika kita melakukan sesuatu perkara itu kerana @ dengan nama ALLAH ar-Rahman, maka kita akan beroleh barakah.

Barakah itu pula ialah sesuatu yang 'sentiasa tumbuh & berkembang, lebih daripada jangkauan'.

Maksudnya, bila kita buat sesuatu dengan nama ALLAH ar-Rahman, ganjaran daripada ALLAH itu sangat besar & akan bertambah-tambah.

Jadi, insyaALLAH kalau kita buat apa pun dengan nama ALLAH, kita tak akan rugi (walaupun kelihatan tak berapa memberangsangkan di mata manusia).

**********

Akhir sekali, Ustaz Nouman kata, disebabkan ayat ini, orang muslim seharusnya bersikap optimis dan takkan pernah pesimis!

Al-Quran bukan buku yang nak "mengharamkan itu ini", bukan juga buku untuk "ustaz-ustazah sahaja", dan bukan buku yang "nak menghukum sahaja".

Tapi, kalau kita fahami al-Quran, kita akan nampak bahawa ALLAH turunkan al-Quran ini sebagai tanda kasih sayang-Nya kepada kita.

Kata Ustaz Nouman, "The Quran is an act of Allah's LOVE."

Jadi, mesej terakhir daripada Ustaz Nouman, "Build your relationship with al-Quran."


Bina hubungan dengan al-Quran, fahami maknanya agar kita merasa kasih & sayangnya ALLAH kepada kita.

Pesan Ustaz Nouman, kita buat perlahan-lahan, mula sikit-sikit untuk kenal & baca al-Quran. 


Tak perlu terburu-buru & tergesa-gesa, Rasulullah pun ambil masa 23 tahun untuk ALLAH mengajarkan al-Quran kepada baginda.

Berusaha fahami al-Quran, semoga menjadi orang yang beruntung!

Semoga Allah memberkati Ustaz Nouman Ali Khan atas ilmu yang dikongsikan.

Allahu'alam. (^_^)


Rakaman ceramah: http://new.livestream.com/accounts/908954/events/2370804/videos/29193493
 

Ilham Sanubari,
atikah_humairah@mardhotillah
 (Mencari Redha Ilahi)
~15092013~


Friday, September 6, 2013

NeW SeMeSTeR...


5 September 2013...

"Alhamdulillah, finally registered for Final Year." (^_^)

Benarlah firman ALLAH dalam 'warkah cinta-NYA'. Check surah Ar-Rahman!

"Maka nikmat Tuhan-MU yang manakah yang kamu dustakan?"

Allahu Rabbi, rasa tak percaya! Final year? (*_*)

Sekejapnya masa berlalu. Seolah-olah baru semalam aku mendaftarkan diri di USIM, bumi yang amat 'bernilai' hikmahnya.

Dulu pernah aku berangan-angan untuk belajar di Mesir. Siapa yang tidak mahu menuntut ilmu di bumi Anbiya' yang digelar 'Ardhul Kinanah' itu?

Kini, baru ku menyedari betapa 'cantiknya' aturan takdir yang telah ditentukan oleh ALLAH.  

Indeed, He knows what's best for us.

Sehebat mana pun kita merencana draft pelan perjalanan hidup kita, HEBAT lagi ALLAH punya 'perancangan.' Kita hanya mampu merancang, selebihnya serahkan pada-NYA.

Ingat, tawakkal setelah kita berhempas-pulas usaha + ikhtiar + berdoa, bukan sekadar sambil lewa menunggu 'kejayaan' datang bergolek di depan mata kita.

Hidup  hanya sekali, gunakan sebaik-baiknya 'peluang' yang telah ALLAH berikan.

Dunia ini tempat kita 'menuai semaian' dengan mengerjakan banyak amalan soleh untuk dihitung di akhirat kelak, sama ada syurga atau neraka tempat yang bakal kita huni.

Benarlah janji Rabbi! ALLAH telah bersumpah tentang MASA dalam surah Al-Asr!

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebaikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan kesabaran."


May ALLAH ease everything for us!

Don't forget pray for our brothers & sisters in Gaza, Syria, Egypt and the world. Pray for ISLAM!
  



6 September 2013...

Alhamdulillah, blog kini telah 'berwajah baru.' Sekian lama ku mencari 'blog designs', akhirnya ku berjaya menemui apa yang dihajati.

Menukar template blog juga sangat menguji kesabaran! Terutama saat line internet amat 'slow.'

Lagi bertambah stress, bila hilang semua 'coding' & 'HTML' sebelumnya. Pada asalnya, 'excited' sangat nak menghiaskan blog cantik-cantik, terus 'mood' berubah naik angin!

Bersabarlah! Ini kerana, sabar itu INDAH!

Ini 'moral value' yang saya perolehi, setelah sekian lama menunggunya. (^_^)

Saya sertakan 'link' blog untuk 'free blog design'. Sesiapa yang berhajat untuk menukar, sila layari website ini: http://leelou-blogs.com/

Saya jamin 100%, insya-ALLAH pasti memuaskan hati! Moga bermanfaat.

Untuk bloggers yang masih bertatih (termasuklah saya), ini sedikit-sebanyak 'guidelines' untuk 'tutorial bina blog.'

Sila ziarah di website ini: http://jombinabelog.blogspot.com/

New blog, new semester & new determination! Strive for excellent!

Pastikan segala amalan yang kita lakukan dimulakan dengan NIAT yang ikhlas, kerana ALLAH.

Ilham Sanubari,
atikah_humairah@mardhotillah
(Mencari Redha Ilahi}
 
Copyright© All Rights Reserved http://atikahhumairah.blogspot.com/