SaHaBaT FiLLaH

Friday, August 15, 2014

MuHaSaBaH CiNTa...



“Semua benda payah,” desis hati kecil.

Rasa nak… Meraung sekuat hati. Menangis berbaldi-baldi.

Dulu… Semua baik-baik saja.

But then, semuanya berubah. Semuanya makin payah. Semuanya perlu bergegas.

Aku LETIH!!! (*_*)

Assignment berlambak. Quiz test quiz test. Tambah-tambah dah nak dekat final. Tanpa faham konsep setiap subject. Dengan diri yang tak terurus.

Hati ini ‘SAKIT’ & ‘KOSONG’! Eveything is not fine. 

Fikiran hanya focus soal ASSIGNMENT, REVISION TUTORIAL, PROJECT & THESIS. 

Urusan dunia. Semuanya kacau-bilau. Huru-hara! Letih penat!

Lastly, aku FED UP! Dan GIVE UP!

But then again.

I was looking through the windowsill. While the rain is pouring. Beautiful. Subhanallah!

Ahh! Malas nak melayan kerja yang berlambak atas meja. Pen di flip 360 darjah. Buku bersepah atas meja. Laptop di biar habis battery sia-sia.

Pandangan di hala ke luar tingkap. 

“Mesti ada satu benda atau something-lah yang buat kau jadi tak terurus macam ni.”

Berdesing telinga.


“And why don’t you reflect yourself first before assuming others as wrong?”

Hangat. Pipi hangat dengan cecair jernih.

“Kau sebenarnya jauh dari ALLAH. Bukan ALLAH yang menjauh. Tapi kau. Kau yang menjauh. Kau yang letak tembok. Kau sendiri yang put a distance between kau dengan ALLAH in order to achieve kau punya mission di dunia. DUNIA SEMATA, you know what? Kau tak bersyukur. LUPA DIRI.”

Dushhh… Rasa nak nangis laju-laju!

And yes it’s true!

Sebabkan masa tak cukup & terkejar masa nak study sampai tinggal tak baca QURAN langsung. Sebabkan ada kelas straight berderet sampai lewatkan waktu solat & sampai kena qada’ balik sebab tertinggal.

OH! Sebabkan kepala semak dengan assignment & tugasan dari lecturer so lupa serta lalai akan tugas sebagai KHALIFAH di dunia ini? Sampai LUPA?

HOW COULD I ‘ZALIM’ TERHADAP DIRI SENDIRI??? Allahu Akbar!

Potong bawang laju-laju! Nangis. Serious.

Don’t forget ALLAH…

“You’re down and out. You just can’t cope. You wanna shout you lost all hope.”

Yes!

“On your knees, begging please. You turn and pray to find your way.”

Tears.

“Hey you make DOA! ALLAH’s there, whoever yo’re because HE cares.”

And when HE cares…

“Then you forget, to say thank you ALLAH. You forget to say Insya-ALLAH. You forget to say Subhanallah.”

Such ungrateful me!

“Let’s flashback, let’s backtrack!”

Ya Rabbi…

Aku jauh dariMU. Sebab itu hidup aku kelam. Huru-hara. Aku lalai. Dah lama tak baca QURAN dengan hati. Dah lama tak boleh menangis bila mendengar ayat-ayat suci-MU. Aku lalai. Lalai sangat.


“Therefore remember Me (ALLAH), I will remember you. And be thankful to Me (ALLAH), and do not be ungrateful to Me (ALLAH).”


{Al-Baqarah : 152}


Sticky note di tampal ke board.

“Kau dai’e dan juga mad’u kalau kau nak masuk Syurga. Be a true Muslim. Sejati.”

Tampal ke board, sambil sengih.

ALLAH tengok usaha aku. ALLAH lihat setiap usaha aku. 

Malu-lah kalau aku sengaja buat-buat lupa akan DIA. How could I???

Berdoa minta ALLAH kabulkan permintaan tapi tak pernah nak please ALLAH bersungguh-sungguh.

Dear myself, tolonglah berubah! In order to achieve Jannah. 

Seimbangkan urusan dunia dan akhirat. Dunia kita genggam. Akhirat kita peluk ketat-ketat.

Decide! Nak jadi macam mana?

To live WELL or HELL, we choose!

Senyum.

“Aku. Khalifah ALLAH. Aku. Dai’e dan insya-ALLAH bersedia menjadi mad’u.”

Forgive and forget all harm that others have caused you. Forgive as many times as you want ALLAH to forgive you.

Forgive me too then. Sengaja atau tak sengaja. May ALLAH bless!



 Hamba ALLAH yang dhoif,
atikah_humairah@mardhotillah
(15082014)
 ~Mencari Redha Illahi~

No comments:

Post a Comment

 
Copyright© All Rights Reserved http://atikahhumairah.blogspot.com/